به نقل از رویترز، ایران روز سه شنبه و یک روز پس از آن که نفتکشی را در خلیج فارس تصرف کرد انکار کرد که از این کشتی کره جنوبی و خدمه آن به عنوان گروگان استفاده میکند، در حالی که از سئول میخواهد 7 میلیارد دلار پول بلوکه شدهاش تحت تحریم های ایالات متحده را آزاد کند.
تصرف کشتی MT Hankuk Chemi و 20 نفر از خدمه آن در نزدیکی تنگه استراتژیک هرمز به عنوان تلاش تهران برای رسیدن به خواستههایش، درست دو هفته قبل از آغاز به کار جو بایدن در ایالات متحده تلقی شده است.
ایران می خواهد که بایدن تحریم های اعمال شده توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهور بازنده را لغو کند. منتقدان تهران مدتهاست که این کشور را به توقیف کشتیها و زندانی کردن خارجیها به عنوان روشی برای دستیابی به قدرت در مذاکرات متهم میکنند.
علی ربیعی سخنگوی دولت ایران در یک کنفرانس خبری گفت: "ما به چنین ادعاهایی عادت کرده ایم." "اما اگر گروگانگیری هم وجود داشته باشد، این دولت کره است که 7 میلیارد دلار که متعلق به ما است را به دلایل بی اساس گروگان گرفته است."
کره جنوبی سفیر ایران را احضار کرده و خواستار آزادی این کشتی شده و گفته که هیاتی را برای مذاکره در مورد آن به ایران اعزام خواهد کرد. ایران می گوید این کشتی به دلیل تخلفات زیست محیطی توقیف شده است.
توانایی ایران در به چالش کشیدن حمل و نقل در خلیج فارس یکی از اصلی ترین نقاط قوت آن در مذاکراتی دشوار در زمان روی کار آمدن دولت بایدن در 20 ژانویه است. ایران در سال 2019 هم یک نفتکش انگلیسی را به مدت دو ماه توقیف کرده بود.
ترامپ پس از کنار گذاشتن توافق هستهای که باراک اوباما، سلف خودش با ایران به آن توافق کرده بود، تحریمهای ایالات متحده را باری دیگر تحمیل کرد، کره جنوبی، مانند دیگر کشورها موظف است دسترسی ایران به سیستم مالی خود را محدود کند.
ایران می گوید این تحریمها غیرقانونی است و به اقتصادش صدمه زده است ، از جمله توانایی این کشور در مقابله با کوید۱۹ که به بدترین شیوع در خاورمیانه است.
هدف بایدن احیای توافق هستهای است، اما احتمال دارد هرگونه آب شدن یخها چالشی دیپلماتیک ایجاد کند.
از زمان کنار گذاشتن توافق از سوی ترامپ، ایران اقداماتی را انجام داده که آن را نقض کرده است. بایدن میگوید قبل از برقراری مجدد توافق ، ایران باید کاملاً با آن سازگار شود، در حالی که ایران میگوید واشنگتن ابتدا باید تحریمها را لغو کند.